بدیس

اجتماعی٫فرهنگی٫سیاسی...

بدیس

اجتماعی٫فرهنگی٫سیاسی...

واکنش‌ها به کنش خاتمی

 بازار حمله به سید محمد خاتمی داغ است. حملات سنگین و رگباری به رییس جمهور اسبق ایران باعث شده است تا گمانه زنی ها درباره آخرین عمل سیاسی او یعنی "شرکت در انتخابات نهمین دوره مجلس" افزایش یابد. در این بین برخی تحلیل گران و فعالین سیاسی اصلاح طلب نیز به دفاع از عمل خاتمی پرداخته اند. علی شکوری راد عضو شاخص جبهه مشارکت این اقدام خاتمی را در راستای "خوف" دانست. "خوف از اینکه مبادا رای ندادن او آب به آسیاب کسانی بریزد که با تمام قوا تمام روزنه های اصلاح را مسدود می کنند."

بعد از ظهر روز دوازدهم اسفند ماه، همزمان با برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی خبری از سوی رسانه های داخلی منتشر شد که موجی عظیم به راه انداخت. موجی از حمله و انتقاد به سید محمد خاتمی یکی از رهبران جریان اصلاح طلب. این موج این قدر شدید بود که باعث شد، برخی از فعالین سیاسی این جریان وارد گود شوند و به دفاع از خاتمی بپردازند.

خبر روز دوازدهم، کوتاه بود، اما بسیار مهم. "خاتمی در حسینیه پنج تن منطقه آبسرد گیلاوند، در دماوند رأی خود را به صندوق انداخت." پس از انتشار این خبر سایت و تلوزیون بی بی سی فارسی نیز آن را به نقل از یکی از نزدیکان خاتمی تائید کرد. پس از تائید خبر در شبکه اجتماعی مجازی بسیاری از حامیان جریان سبز با حمله شدید به سید محمد خاتمی اقدام وی را در راستای "خیانت" به این جریان تحلیل کردند.

واکنش های احساسی در این بین موج می زد. برخی نیز معتقد بودند که با توجه به این که خاتمی شروط سه گانه ای را برای حضور در انتخابات مطرح کرده بود و با توجه به این که این شروط تحقق پیدا نکرد، نباید در پای صندوق رای حاضر می شد.

خارج نشین‌ها  نیز وارد گود شدند و با حمله به خاتمی او را "بی اخلاق" و "ترسو" خواندند، اما در این بین تحلیل گران و ناظران داخلی جریان اصلاح طلب ضمن بررسی تحلیل اقدام خاتمی به دفاع از وی پرداختند.

علی شکوری راد از چهره های  جریان اصلاح طلب با انتشار یادداشتی در وبلاگ خود نوشت: «من هیچ خبری از اینکه چرا خاتمی به پای صندوق رای رفت ندارم ولی مطمئن هستم عامل آن خوف بوده است.»

وی در توضیح مطلب خود آورده است: «خوف از اینکه مبادا رای ندادن او آب به آسیاب کسانی بریزد که با تمام قوا تمام روزنه های اصلاح را مسدود می کنند; او بین خوف و ترس تفاوت قائل است.»

شکوری راد در ادامه خواستار "صبر کردن" حامیان جریان اصلاح طلب درباره اقدام خاتمی شد و نوشت: «خوف از جنس تقوی و شجاعت است و ترس در مقابل آن. شاید لازم باشد چند ماهی صبر کنیم تا حکمت رای دادن خاتمی را دریابیم نباید اشتباه و خود زنی کنیم فقط باید قدری صبر کنیم.»

یک روزنامه نگاران اصلاح طلب در مطلبی که در شبکه های اجتماعی منتشر شده است درباره دیدار خود با خاتمی پس رای دادن نوشت: «آقای خاتمی هرگونه فشار پیدا و پنهان، معامله و پیغامی را تکذیب کرد و در مقابل این پرسش که دیروز بر روی برگه رایش چه نوشته است، گفت: "جمهوری اسلامی".»

در همین رابطه صادق زیبا کلام استاد دانشگاه و تحلیل گر مسائل سیاسی، امروز در گفت و گو با خبرگزاری فارس ضمن دفاع از شرکت خاتمی در انتخابات مجلس گفت: «معترضان به شرکت خاتمی در انتخابات نه متوجه نوع رابطه وی با نظام هستند و نه متوجه جایگاه او در درون نظام می‌باشند.»

وی با بیان این که اعتراضات به خاتمی را نمی‌پذیرم و معتقدم خاتمی چاره‌ای جز رای دادن نداشت، افزود: «بسیاری عناصر و شخصیت‌های تندرو و رادیکال اصول‌گرا دلشان می‌خواست خاتمی در انتخابات شرکت نمی‌کردند تا آن‌گاه بتوانند آنان را کاملاً از نظام کنار بگذارند در حالی که همه تلاش خاتمی و سایر منتقدین و اصلاح‌طلبان باید این باشد که درون نظام باشند و عرصه نظام را خالی نکنند.»

محمد علی ابطحی یکی از نزدیکان سید محمد خاتمی نیز در یادداشتی که در وب سایت خود منتشر کرد به دفاع از عمل خاتمی پرداخت و دلایلی شبیه به دلایل صادق زیبا کلام ارائه نمود. ابطحی نوشت: «شجاعت تصمیم گیری برای آقای خاتمی در شرکت در انتخابات بدترین خبر برای افراطیون درون حاکمیت بود که بسیاری از نقشه ها را برهم زد.»

ابطحی در ادامه ضمن این که شهامت خاتمی را شهامتی "تلخ" دانست، ادامه داد: «رسالت مهمتر آقای خاتمی به عنوان حافظ اندیشه اصلاح طلبی در کشور که میتواند در پس این امواج پر خشونت، راه بی تنش و درون حاکمیتی را برای سربلندی کشور مدیریت کند.»

دو واکنش متفاوت از سوی رسانه های اصولگرا
در حالی که بحث شرکت سید محمد خاتمی در انتخابات روز 12اسفند همچنان در رسانه ها و افکار عمومی اصلاح طلب بحثی داغ است، اما اصولگرایان تاکنون واکنش جدی به این حضور نشان نداده اند. هیچ یک از چهره های شاخص این جریان در این باره اظهار نظری نداشتند. فقط روزنامه کیهان روز گذشته با انتشار خبری با عنوان "شیلنگ آقای فریب به هیکل همه تحریم چی ها" به خاتمی حمله کرد و نوشت: «کسانی نظیر خاتمی با وجود همراهی با سناریوی بیگانگان برای تحریم انتخابات، پس از آن که بو برده اند مردم حتما می آیند و آنها انگشت نما می شوند، مجبور شده اند راه کم هزینه تر را انتخاب کنند و به جای نفرین و خشم یک ملت، بد و بیراه چند گروهک و رسانه وابسته به غرب را به جان بخرند.»

اما در سوی دیگر سایت "الف" وابسته به احمد توکلی به نوعی از اقدام رییس جمهور اسبق تجلیل کرد و نوشت: «حضور آقای خاتمی در پای صندوق‌های رای و همراهی با اکثریت مردم ایران، قابل احترام و شایسته تقدیر است. هرچند ما از رئیس جمهور سابق بخاطر عملکرد و نقش ایشان در ماجرا‌های سال۸۸ بسیار دلگیر هستیم اما هر انسانی ممکن الخطا است و از بازگشت خطا کار باید استقبال کرد.»

الف در ادامه آورده است: «ای کاش آقای خاتمی به شعار مورد علاقه خود یعنی«گفتگو» بیشتر عامل بودند و اجازه می دادند خبرنگاران مستقیماً با ایشان گفتگو و نظرات و دیدگاه‌های ایشان را مطرح کنند نه اینکه عده‌ای مغرض، با حدس و گمان از قول ایشان چیزهایی تند یا کند بنویسند و نقل کنند. به اعتقاد ما، در ماجراهای پس از انتخابات سال ۸۸، اگر سران معترضان به درخواست رسانه ها برای گفتگو پاسخ مثبت می‌دادند، شاید بسیاری از سوءتفاهم‌ها برطرف و از حوادث تلخ بعدی پیشگیری می‌شد.

با وجود تمام این تحلیل ها، رد کردن ها و تجلیل ها، ناظران سیاسی منتظر توضیحات خاتمی درباره شرکتش در انتخابات هستند. برخی رسانه های وابسته به جریان سبز و اصلاح طلبان اعلام کرده اند که قرار است به زودی سید محمد خاتمی درباره دلایل شرکتش در انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامی توضیح دهد. با این حساب باید منتظر ماند و دید که این رهبر جریان اصلاح طلب چه توضیحی را برای آخرین "عمل سیاسی" خود ارائه خواهد کرد.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد